Loose recipes:
- Middelnederlandsche Recepten, Tractaten, Zegeningen een Tooverformules, W. Devreese, Koninklijke Vlaamsche Academie, Gent, 1894
Manuscripts:
- HS 1035, University library Ghent
- 15th Century (1400-1500)
- Wel ende edelike spijse
- Keukenboek, uitgegeven naar een handschrift der vijftiende eeuw, C.A.Serrure(Maatsch.der Vlaemsche Bibliophilen, X) Gent, 1872)
- HS 15 / KANTL 15, University library Ghent
- 15th (1400-1500) (Braekman) or 16th (1500-1600) (Christianne Muusers) Century
- https://coquinaria.nl/kooktekst/KA15Gent01.htm
- https://coquinaria.nl/kooktekst/KA15Gent02.htm
- https://coquinaria.nl/kooktekst/KAGent15.3.1.htm
- W.L. Braekman “Een belangrijke middelnederlandse bron voor Vorselmans’ Nyeuwen Coock Boeck (1560)” (in Volkskunde 87, 1986, pp. 1-24);
- Elly Cockx-Indestege, Eenen nyeuwen coock boeck, kookboek samengesteld door Geraert Vorselman en gedrukt te Antwerpen in 1560, Wiesbaden, 1971.
- Een nieuw zuidnederlands kookboek uit de vijftiende eeuw. Scripta 17, WL Braekman 1986
- HS 476, University Library Ghent
- 1500-1525, possibly as early as late 15th C
- een 16e eeuws kookboek in Gent, J.M. van Winter, Hand der Mij voor Gesch. end Oudheidk te Gent 1979, p237-38
- Un livre de cuisin néerlandais du XVIe siècle, in C.Lambert (ed) Du manuscrit à la table (Montréal, Paris 1992) pp 23-28
- R Jansen-Sieben en J.M. van Winter (eds), De keuken van de late Middeleeuwen. een kookboek uit de Lage Landen (Amsterdam, 1989)
- Manuscript van Jonas Hake
- Livre de cuisine, en flamand, fau pau Jonas Hake vers 1560, Manuscrit original. 17 pages, couverture de velin in 4. Last seen in auction catalog april 1906 Müller, Amsterdam
- Manuscript in Brugges
- 16th Century
- Property of Jacques Garnier.
- 24 folio
- 103 recipes
- Antwerps handschrift
- J Lindemans “Een Antwerps Receptenboekje van ca 1575-1625”, Versl en Med Kon Vl Acad voor Taal- en Letterk (1960) p401-434
- 40p
- 85 recipes, including 53 culinary
- mentioned in R Jansen-Sieben, Repertorium p434
- privately owned by Dr Jacques Van der Merckt, Brussels
- HS II 51, koninklijke bibliotheek Brussel / Handboek van Clara van Molle
- HS 3968, koninklijke bibliotheek Brussel / Apotekery-Boeck
- cooking recipes: p421-71
- HSIII, Koninklijke bibliotheek Brussel / Convent van onze eerweerdighe Moeder
- ca 1630
- HS 2 Arenbergarchief
- Arenbergarchief, paters Capucijnen, Edingen
- Early 17th C
- 67 folio, 120 recipes
- Secreetboek HS II 211, Koninklijke Bibliotheek brussel
- Een secreet-boeck uit de zeventiende eeuw over perfumeren , konfijten en koken, E Cockx-Indestege en Cl Lemaire, Antwerpen 1983
- MN 23-olim hs 54
- 17th & 18th C recipes
- Rozenbergabdij van de Mariazusters van St Franciscus, Waasmunster
- Cock Bouck / HS 240 / B79834, Antwerpse stadsbibliotheek
- 1590s
- Konfijt- en Keukenrecepten van het Huys te Warmont
- II 5927, Koninklijke bibliotheek Belgie
- https://theo.kuleuven.be/en/research/research_units/ru_church/ru_church_capuchins/contributions/den-armen-cock.pdf
Printed
- Een notabel boecxken van cokeryen. 1541
- facsimile, Martinus Nijhoff, S’Gravenhage 1925
- Assumed to source material from older manuscripts (WL Braekman), 15 credited to Le viandier by van der Noot
- Jansen-Sieben, R./ van der Molen-Willebrands, M. (Hg.): Een notabel boecxken van cokeryen. Het eerste gedrukte nederlandstalige kookboek circa 1514 uitgeven te Brussel door Thomas vander Noot. Bezorgt en van commentaar voorzien. Amsterdam 1994.
- Eenen seer schoonen/ ende excellenten Coc-boeck, Carolus Battus, 1593 Dordrecht
- Eenen Nyeuwen Coock Boeck, Gheeraert Vorselman, Antwerpen 1560.
- Cockx-Indestege, E. (Hg.): Eenen Nyeuwen Coock Boeck. Kookboek samengesteld door Gheeraert Vorselman en gedrukt te Antwerpen in 1560. Uitgegeven en van Commentaar voorzien door Elly Cockx-Indestege. Wiesbaden 1971.
- Koocboec oft familieren kevckenboeck, Magirus 1612
- De verstandighe kock oft sorghvuldighe huys-houdster, 1667
- M doornick, Amsterdam, as part of Het vermakelijck Landtleven
- Caroluss Battus, Secreet-boeck van vele disversche en heerlicke consten in veelderleye materien
Other
- Braekman, W.L.: Klareitwijnen, Culinaire en andere Recepten uit de late Middeleeuwen. In: Nijs, P./ De Backer, Ch. (eds.): Recente Bijdragen tot de Geschiedenis van de Pharmacie (Liber amicorum L.J. Vandewiele). Br¸ssel 1981, 47-52.
- Riley, G.: The Dutch table. Gastronomy in the Golden Age of the Netherlands. XXX 19xx.
- Rose, P.G. (ed.): The sensible cook. Dutch foodways in the Old and New World. Translated and edited. XXX XXX.
- Van Winter, J.M.: Van Soeter Cokene. Recepten uit de oudheit en middeleeuwen. Haarlem/ Bussum 1976.
- Secreten van Alexis Piemontois
- 1571-74.
- printed in Antwerp
- http://www.asg.be/sites/default/files/global/pages/Terroir/ASG_-_TIJDSCHRIFT_2020_nr__2_-_nr__139.pdf
- http://m.asg.be/sites/default/files/global/pages/Terroir/ASG_-_Tijdschrift_2018_nr__2_Kookboek_Edingen_zeventiende_eeuw.pdf
- http://www.asg.be/sites/default/files/global/pages/Terroir/ASG_-_TIJDSCHRIFT_2019_nr__4_-_nr__137__Ferro.pdf
- http://www.asg.be/sites/default/files/global/pages/Terroir/ASG_-_TIJDSCHRIFT_2019_nr__1_-_nr__134.pdf
- Secreet-boeck waer in vele diversche secreten, ende heerlicke consten, in veelderleye verscheyden materien, wt seker Latijnsche, Fransoysche, Hoochduytsche, ende Nederlantsche authoren, te samen ende by een ghebracht zijn: waer van den meestendeel der voorgeschreven authoren namen daer by gheciteert worden. Carolus Battents / printed in Dordrecht by Abraham Canin, 1600.
Sources
- Cock Bouck, “Een Antwerps Kookboek voor Leckertonghen”
- https://www.florilegium.org/files/FOOD-BOOKS/p-Dutch-food-bib.text
Leave a comment